2012. szeptember 26., szerda

Mentás citromfűszörp


A kevés esőtől észbe kapott a citromfüvünk Dadán, így újabb szörpök születtek: citromfűszörp és mentás citromfűszörp.
Mindegyik nagyon finom, de valami miatt könnyen (másfél hét felbontás, nem hűtve tartás után) penészfoltok jelennek meg rajta. Szóval: vagy hamar el kell fogyasztani vagy hűtve kell tárolni felbontás után (mert csak a bontottak kezdtek el penészedni), vagy valami hiba történt higiénia terén.:-((

És a recept:

Citromfűszörp vagy mentás citromfűszörp:

1 kg cukor
1 l víz
15-20 szál citromfű vagy 10-10 szál mentaág és citromfűág
1 citrom karikázva
1 evőkanál citromsav

A cukrot a vízzel feltesszük főni, és amikor felforrt, beletesszük a citromfű/mentaágakat, a citromkarikákat, picit hagyjuk gyöngyözni, majd belekeverjük a citromsavat, letakarjuk és egy éjszakát hűlni/állni hagyjuk.
Tiszta üvegekbe töltjük, hideg helyen tároljuk, felbontás után hűtőben tartjuk.


8 megjegyzés:

  1. Én is szoktam citromfű szörpöt és menta szörpöt is készíteni, de nekem nem penészesedik be, pedig nincs hűtőben. Igaz, ha megnyitunk egy üveget, az mindössze egy hétig (sem)tart. Nem tudom, mi lehet a probléma.

    VálaszTörlés
  2. Csak úgy, mint a bodzaszörpöt. Én áztatni szoktam 2-3 napot, cukor és citromkarikák társaságában, majd cukorból és vízből szirupot főzök, beleöntöm a leszűrt áztatmányt, teszek hozzá citromsavat, pár percig hagyom bugyogni, aztán üvegekbe szűröm még forrón, s a lényeg: szárazdunsztba teszem. Csak másnap pakolom ki a kamrapolcra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, a jó öreg szárazdunszt! Az lehet a titka.:-)) No majd legközelebb így is kipróbálom. Vagy gyorsabban megisszuk.:-))

      Törlés
  3. Én is jártam idén így!:-( De érdekes nem minden üveggel. Kipróbálom majd én is a szárazdunszt.

    VálaszTörlés
  4. Nálam is mindig pihen legalább egy napot szárazdunsztban, és eddig még nem volt gond. Most, hogy minden újra csodálatosan zöld, készül is a hétvégén bőven szörp mentából is, citromfűből is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bettus, leírnád pontosan, hogy Te hogy szoktad csinálni? Mert az én módszeremmel (a lében hűl ki a fű is), nem lehet dunsztolni, új módszert kéne alkalmazni.

      Törlés
  5. Én egy kevés mentát is teszek a citromfűhöz, pár szem szegfűszeget, egész fahéjat és fél kg-ot a cukorból karamellizálva. Én hidegen teszem el, na benzoáttal, mint a bodzaszörpöt.

    VálaszTörlés