2012. október 24., szerda

Kályhák


Hát most már nincs mese, fűteni kell. Bár a házunkban központi fűtés van, még az előző tulaj leengedte a vizet, hogy télen ne fagyjon meg. Mi meg a festés miatt leszereltünk két radiátort, és amíg véglegesen oda nem költözünk, mi sem töltjük fel, nehogy a nagy télben szétfagyjon a rendszer. Így átmenetileg az istállóból előszedett kályhákkal fűtünk:

Ez van a konyhában

Többfunkciós

Ez meg a hálószobában adja a meleget

A cserépkályha is megvan még (van már a blogon kép róla), de nem abba szobába pakoltunk, tudván, hogy azt kibontják onnan, és az nagy kosszal fog járni.:-(

A szombati napunk almaszedéssel és szeleteléssel telt (egy répaszeletelőt kaptunk kölcsön a szomszédtól), amiből (téli tárolásra alkalmatlansága miatt, illetve helyhiány miatt) pálinka lesz. 
Almánk még mindig van, sajnos műanyag hordónk több nincs, úgyhogy majd folytatjuk a műveletet, ha tárolókapacitásunkat meg tudjuk növelni. Ennél nagyobb bajunk sose' legyen!:-)) 

A szomszédunk megkért minket, hogy vasárnap reggel vigyük ki  a szombathelyi buszhoz reggel 6-kor. Erősen szabódott a korai kelés miatt, de felesleges volt, mert ilyen gyönyörű képeket nem tudtunk volna csinálni, ha nem ilyen korán indulunk a magyarlukafai búcsúba. Gondoltuk, odaérünk a reggel 8-as misére. Hát nem értünk. Helyette a Jóisten reggeli "miséjén" vehettünk részt::

A Zselic a "mi" fennsíkunkról

Egy dadai  ház a ködben


Hát ilyen helyen lakunk (fogunk lakni) mi

Napfelkelte

Ezek itt kérem őzek!

A már említett kedvenc táblám:-))
Nem tudom, hogy látszik-e: nem alumínium rúdon van, hanem fán
(Elvégre: "Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy az erdőben")
Halastó

Ez is


Köd a vetés felett

"Izzik a galagonya..."

Úton Magyarlukafára


A búcsúról holnap.....

8 megjegyzés:

  1. Látod, hogy sárgulok? :-)) Az irigység, amiatt kis teatűzhely miatt. Ez az én nagy álmom!!! Pontosabban egy sparherd, pontosan ezért, mert többfunkciós. Egyébként meg csodálatos helyen laktok, mesés a táj! :-))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gionetta!
    Nem akarnálak tovább sárgítani, de az is van nekünk, de azt nem vittük be, mert egyelőre nem akarjuk használni. Sajnos a leendő konyhában nem fog elférni, viszont a leendő nyárikonyhában (ami valószínűleg egy oldalról nyitott lesz) igen! Ottan lesz az ő szolgálati helye. Majd arról is teszek fel képet, de jelenleg cudar állapotban van, ahogyan ezek is voltak.

    VálaszTörlés
  3. Teatűzhelyem nekem is van, imádom. Éppen az idén nyáron állítottuk vissza a konyhába, az eredeti elképzelés szerint. Főzök rajta, kenyeret sütünk benne és egy füst alatt meleg is lesz... a legeslegjobb dolog egy falusi konyhában.

    A táj valóban nagyon szép, tegnap voltam arrafelé, így elsőkézből tanosíthatom, hogy gyönyörű a környék. Ha nem izgultam volna agyon magam, hogy odaérünk-e időben a vizsgára, még jobban tudtam volna élvezni a felszálló ködöt és a tájat. Szépek a képeid, a legjobban a napfelkeltés tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És sikerült a vizsgád? Remélem!
      Teatűzhelyben tudtok kenyeret sütni? Nem sparheltben? Elég kicsi a sütője. Nézegettem már: hogy megy oda le meleg? Egyenletesen süt? Azt láttam, hogy van egy kar: süt vagy főz.

      Törlés
  4. Igen, tudunk! Vettünk is hozzá, illetve belevaló tepsit, sütöttem már benne mást is. Az egyenletességgel azért gondok vannak, na nem olyan, mint a légkeveréses villanysütő :-) de ha odafigyelsz, akkor mindent meg lehet benn sütni. A kart el kell fordítani a "süt" irányba. A miénk már öreg tűzhely, a kart sokszor ki kell ékelni, hogy ott maradjon. Próbálkozz vele, szeretni fogod.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a tanácsot. Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy lehet benne sütni, olyan picinek tűnik a sütője.:-)) Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép vidék, közel van, de még sosem jártunk arra. Nálunk mindig kacsatáblát akartam rajzolni, erre mifelénk az egyik faluban:) De a hivatalos mókustábla, az igen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melinda!
      Talán pont itt az ideje, hogy járjatok arra mifelénk!:-))

      Törlés