2012. október 9., kedd

A Zselici Csillagoségbolt-park


A Zselic csodálatos vidék: dombjai,lankái, erdei, állatai (akik rendszeresen bejárnak legelni a birtokunkra, időnként látjuk is őket).
Ott még az ég is más. És ez nem valami költői, romantikus túlzás, hanem tény. Nagyon kevés már az olyan terület, ahol nincs fényszennyezés, ahol igazi szépségében, teljességében látszik az égboltozat. Ezért hozták létre éppen itt a Zselici Csillagoségbolt-parkot.
Íme a Tejút:

Nem saját kép
A mi gépünkkel nem lehet jó képet csinálni, ezért "kölcsönvettem" egyet a Zselici Csillagoségbolt-park honlapjáról)
Idézek a honlapjukról (ott szabatosabb a megfogalmazás):


A "nemzetközi csillagoségbolt-park" (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el - a skóciai Galloway Parkkal közösen - ezt az elismerést 2009. november 16-án.
Miért van szükség ilyen parkok létrehozására? Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fényki-bocsátás is egyre növekszik. Ennek az a követ-kezménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben - például rovarok, madarak, denevérek - amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény.
A magyarországi csillagoségboltpark program 2006 szeptemberében indult, a fényszennyezés témakörében Pécsett megrendezett konferencián, amelyen együttműködési megállapodást kötött a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a zselici kezdeményezésről. Három éves előkészítés, folyamatos mérések, és a felek együttműködésének eredménye, hogy Európában elsőként terjesztették fel a Zselici Tájvédelmi Körzetet nemzetközi csillagoségbolt-park címre 2009. szeptember 18-án.

Akit részletesebben érdekel a téma, látogasson el a honlapjukra: Zselici Csillagoségbolt-park

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése