2013. augusztus 7., szerda

Kaland az élet!


Ha van két virgonc yersey tehened!:-)) Szerdán délután telefonon hívtak minket Alsó-Dadáról, hogy megvannak-e a teheneink, mert kettő arrafelé kóricál. Hátra a legelőre: hűlt helyük! A villanypásztor sértetlen, és mégis. Nosza autóba, irány Alsó-Dada! Drága szíveim éppen a Kassai völgybe vezető poros úton poroszkáltak, be a völgy felé. Ahelyett, hogy apró, rózsaszín kötőféket, vagy patamelegítőt horgoltak volna leendő borjaiknak, lovasíjászni kerekedett kedvük a Kassai völgyben. (Azt nem tudom, hogy találtak volna-e vállakozó kedvű lovat, aki a hátára vette volna őket.:-)) Ha legelni támadt volna kedvük a szomszéd (mindig zöldebb) legelőjén, azt még megértettük volna (sajnos a mi legelőnk elég gyér,és lassan a Janié is kivész, nagyon kéne az eső). De nem, ezeket a kalandvágy (vagy mi) hajtotta. Nem álltak meg az útszéli gyepet legelni, csak mentek, mendegéltek. Amikor Léda meglátott minket, futásnak eredt. Mi meg utána, de csak a Dollyt tudtuk megfogni. Erre viszont Lédának elfogyott a bátorsága, ahogy egyedül maradt, így ő is visszafordult. A Zuram összekötötte a két "pórázzal" őket, amivel vezetni szoktuk őket, és elindult velük hazafele. Én meg hazahoztam az autót. Aztán csörgött a telefonom, hogy ott állnak hárman a 14%-oson (az a hozzánk vezető lejtő), és a Dolly megmakacsolta magát: egy tapodtat sem hajlandó menni, hívjon neki valaki egy taxit, mert ő ebben a hőségben, ezen az emelkedőn nem fog felmenni. Kéri, legyenek tekintettel az állapotára!
Hát nem voltunk: mentem gyorsan segíteni felhajtani őket a dombra és aztán haza. Itthon a Dolly 70 l vizet ivott meg egy álltó helyében, a Léda "csak" 30-at. Természetesen előbb hagytuk őket lehülni.

Az út a Kassai völgybe (már a két szökevény nélkül)

És az elkövetők: Dolly

Léda

A tehenek a sportos életmód ellenére egyre kevesebb tejet adnak, állítólag az a csoda, hogy még adnak egyáltalán, mert olyan régen volt borjuk. Tegnapelőtt reggel ketten 2 litert adtak... Úgy döntöttünk, hogy mostantól csak naponta egyszer fejünk. Lassan úgy is el kellene őket apasztani, hogy a leendő borjaknak menjen az energia. Sajnos a legelő is egyre soványabb, nagyon kéne az eső. Ki kell egészítenünk a takarmányt szemessel, hogy ne éhezzenek a tehenek.

A kecskékkel könnyebb az élet, azok továbbra is legelnek, hiszen bármit megesznek, virágzik a parlagfű, ami a kendvencük.



Legeltetés az alkony "hűvösében"


A kiscicák nagyon aranyosak, már ki-ki szökdösnek. Siessen, aki szeretne kimacskát, mert már "csak" öt van.:-))



A családi fészekben


Kicsi a rakás



Szieszta


A tetőtér aljzata kész, már csak festeni kéne...
Építőmesterünk éppen az istálló ajtaját, ablakát próbálja renoválni, hogy szép legyen. Majd mutatom.



Félkészen

Alakul
A hőség virágai:

Büdöske




8 megjegyzés:

  1. két macska nagyon kéne nekem, csakhát túl messze vagytok hozzá:(
    a trikolor (ami szerintem lány), meg egy vörös (ami tuti fiú).
    nincs valami ötleted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy újabb "kétLatabár"?:-)) Merre laksz? Tudtam, csak elfelejtettem....
      Szerintem is a trikolor a legszebb. Meg van még szebb vörös is. Meg a Zorró, aki nem túl szép, de ari.

      Törlés
    2. szombathely mellett. 150 km:(

      hát ugye a latabárok voltak az elsők, azóta volt már trikolor mami meg fekete tesója. de a mai félvemhesen eltűnt sajnos. a fekete meg fiú, csak enni jár haza.
      úgyhogy kéne új egerésző banda...
      sajnos a macska falun nem él 10 évig...
      pont ezért nincs is már nevük szegénykéknek

      képzeld, milyen kicsi a világ(mekkora közhely ez:)), összefutottam a neten egy erdész fiúval, aki szintén bárdudvarnoki, és ismer is benneteket (bpetya).

      Törlés
    3. és mint minden közhely, igaz is.:-)) Bpetyát nagyon kedveljük. Nem küldhetnénk el vele a cicákat, vagy ez most csak egy egyszeri "arra járás"?

      Törlés
    4. félreértettél, nem jár erre...és nekem nincs is ismerősöm, aki. neked sincs?

      Törlés
    5. Sajnos nekem sincs. Küld fénypost?:-))

      Törlés
  2. Amúgy én mindkettőtök ismerőse vagyok, csak nem járok egyikőtök felé sem :-(

    VálaszTörlés