2013. június 28., péntek

Kész az akol...


Na jó, csak nyári szállásnak, a téliesítés még visszavan. A mostaninál télen azért zártabb lesz, újabb raklapfedlapok kerülnek rá, hogy a kecskék hótól, széltől védve legyenek.
A következő képek csak fázisfotók (nagylányom fotózott), a végeredményt ma fogja lefényképezni.

Itt még hiányzik néhány lemez


Itt még az oldalfal sincs meg

A hátoldal már kész

Alulról
Hát, nem lett kicsi, kb. 140 négyzetméter. Lesz benne hely takarmánynak, szénának, stb. Még akár további teheneknek is.:-))

Apropó tehenek! Nagyban gyártom a finomabbnál finomabb tejtermékeket. Ha ettetek már finomat...
A házi túró íze, a vajé, a tejfölé! Hihetetlen. Tudom, tudom: öndícséret büdös.:-)) De ez az igazság. Amúgy nem az én érdemem, hanem a tehénkéinké.

Tejföl

Vaj
Mondtam a Zuramnak, hogy ezzel  vajjal nem merek majd kimenni a piacra, nem mossa le rólam senki, hogy színezem a vajat. Hát ki fogja nekem kérem elhinni, hogy ez tényleg eredetileg ilyen?!:-))

Készülnek kecsketejből is termékek, egyelőre azok is magunknak, barátainknak. A Zuram már elindult az őstermelővé válás rögös útján, reméljük a Munkaügyi Központ segítségével. Mert eztet mostan támogatják kérem, bizony ám!:-)) Amúgy el is kél a segítség, mert amúgy olyan (köz)terhek vannak egy kezdő őstermelő vállán, amiket LEHETETLEN kitermelni.

De jöjjenek a sajtok és a túró (na az valami isteni) kecsketejből:

Natúr


Kecsketúró

Paprikás

Kapros
 
Medvehagymás

Szintén

Színesborsos

"Össztánc"



 Néhány fotó a Pirike rajongók táborának. (Csendben jegyzem meg, hogy Pirikénk "megesett", bizony, bizony: leányanya lesz.:-)) (Állítólag házasságot ígért neki az a csalfa..-)) Szóval, nemsokára lesznek kiscicáink, ha valakit érdekelnének.:-)) A kismama jól van, néha ugyan kiván egy kis epret, de tejjel is beéri. Csak az a pejnahajder híná fel már, ahogy ígérte....

Csendespihenő


Húúúúú, de laza!:-))



Van új kis jövevényünk: Csinos. Mi neveztük el, mivel elfelejtettük megkérdezni, hogy hívják. Ajándékba kaptuk egy falubeli családtól, akiknek egyedüli gidája lévén sok törődést igényelt (volna), amit a tehenük a maguk módján adott meg a kisgidának. Az állandó öklelést nem bírta már nézni a család, végül úgy döntöttek, hogy örökbe adják. Hát így került hozzánk. Talán a legszelídebb kiskecskénk, látszik, hogy "egyke" volt, aranyos, állandóan bújna az emberhez. Borzasztó kíváncsi, még a házba is megpróbált bejutni, hogy körülnézhessen.:-)) Eddig ezzel egyik sem próbálkozott.

Ő Csinos


Ugye, hogy az?:-))




Virágzik a liliom


Aki a virágot szereti, rossz kecske nem lehet

 Szegény Csipszünket baleset érte a múlt pénteken. A szomszéd Zsöme megtanította, hogy az autókergetés a legjobb játék a világon. Itt nagyon kevés autó jár, de azért elő, előfordulnak. Egy zöld terepjáró jött, lépésben ment, mert látta a kergető kutyákat, szegény Csipszünk mégis valahogy alákerült. Péntek este honnan szerezzen a kutya gazdája állatorvost. Ráadásul kocsink se volt, elvitte a Jani (az építő). Végül megint DrágajóLajosunk sietett a segítségünkre, a húga ajánlott egy kaposvári orvost. Kijött, megnézte, megtapogatta, remélte, hogy nem törött el a lába, nem mondta, hogy most azonnal méregdrága ultrahangra kell vinni, mondta, hogy figyeljük, és ha pár nap múlva terheli, akkor nincs eltörve. Ott helyben összvarrta a diófa alatt, adott antibiotikumot. Javasolta: algopyrint tablettában adjunk, ne drága injekcióban, ráadásul nagyon csíp is. Hálálkodtunk, hogy kijött, mire ő: jó pénzért.:-)) Aztán amikor fizetésre került a sor, azt mondta: hát mennyit kérjen ő most, hogy már ilyen jól összebarátkoztunk. Egy nagyon szerény összeget kért, nem tudom, hogy a benzin és az antibiotikum kijönne-e belőle.:-))

8 megjegyzés:

  1. Drága Anita! Élmény Téged olvasni! Az biztos, hogy nem unatkoztok! További szép nyári napokat!

    VálaszTörlés
  2. Mennünk kell, lehetőleg azonnal. Mármint Dadára.:-) Jaj, az a túró, a vaj, elhiszem én, kezitcsókolom, hogy valódi, hiszen őrzöm még a dadai tejből készült sajt egy darabkáját, és olyan annak a színe, mintha karotinnal segítettük volna.:-)))

    Az ilyen állatorvos áldás, mi is hasonlót találtunk, a múltkor 3.000,- Ft-ot fizettem, és nem csak itt adott antibiotikumot, de hagyott is itt három napra valót, meg receptet is írt, mert végigellenőrzött mindenkit, ha már itt volt. És 34 km-re lakik tőlünk.

    No, most összeszedem Borit és indulunk...

    VálaszTörlés
  3. Így esett az eset, hogy Pirike megesett? Jaj, de mennék már kiscica- és gidanézőbe Hozzátok! És közben persze hagynám, hogy tejben-vajban fürdessetek! :-)

    Az az akol meg már nem is akol, hanem körpanorámás AKOLPALOTA lesz lassan! Itt a naffaluban nem jut ám ennyi négyzetméter még emberre sem, hogy az állatokról már ne is beszéljünk! :-))

    Szegény Csipsz, részvétem. Remélem, nem törött semmije vagy ha mégis, akkor "ebcsont beforr" nyom- és fájdalom nélkül majd. A jó állatorvos ritka nagy kincs, fürdessétek tejben-vajban őt is! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt elhiszem! Mármint, hogy hagynád!:-)) Nosza!:-))

      Törlés
  4. bakter, ha ezt előbb olvasom, elmeséltem volna, hogyan lehet kikerülni a kezdeti költségeket....
    mindegy, látom, hogy közben meglett a pályázat:)
    sok sikert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért minden kötségcsökkentős ötletnek örülünk, akár utólag is, mert akkor legközelebb már tudjuk használni.

      Törlés