2013. június 19., szerda

Mostanában nem volt időm


a bejegyzésre, pedig folyamatosan zajlanak nálunk az események. Készül az akol, sőt, már csak a tető héjazat felrakása van vissza.
A kisnyulak szépen cseperednek, már kinyílt a szemük.

Ez még a születésük után készült

Csoportkép


Egy nyúlfarknyi...

A vigyázó anyai szem

Ugye milyen aranyosak?:-))Elpilledve

 
 

Másfél hete, amikor a nagy felhőszakadások voltak, kénytelenek voltunk bemenekíteni tehénkéinket. Igen ám, de az istálló jobban hasonlított egy raktárhoz, mint állati szálláshelyhez. Nosza, gyors rendezkedés, helycsinálás, oszt' jöhetnek a jószágok. A teljes felújítás még vissza van, de már legalább, ha rossz idő van, akkor is biztos helyen tudhatjuk őket.

Ez lesz itt a hely

Marika néni munkában

Dolly


Léda

Dolly és jómagam"Pipálnak" a hegyek eső után

 
 Amúgy napközben a tehenek a Jani (építőmesterünk) telkén vannak, ahol az állati fűnyírógép funkcióját látják el. Ő nem használja a házát, el szeretné adni. 1 hektáros telek, szép és nagy ház. Ha valakit érdekel, innen leolvashatja a telefonszámot.
 
Íme

Kis kút, kerekes kút...

"Fűnyírásban"


A ház a telek végéről


A Zsolt éppen vizet visz nekik

 
Közben készül a tetőtéri fürdőszoba. A hétvégén amúgy nagy vendégség volt nálunk, a Drágám volt kollégái jártak itt. Most tartották a "búcsúbulit".:-)) Kecskepörkölt volt ebédre, vacsorára grilleztek.

A faluban éppen akkor májusfa kitáncolás  volt, fiatal plébánosunk szervezésében (a közösségi májusfa állítás is az ő ötlete volt, egyféle közösség összekovácsolási céllal), így nagylányunkkal mi odalátogattunk, és mivel sütni nem volt időm, mivel sajtot gyártottam, ezért mi sajtot vittünk kóstolni a falubelieknek. Volt zene, mindenki vitt valamit: sütit, bort, űdítőt. Tíz óra felé ki is táncoltuk azt a bizonyos májusfát. Amúgy  mulatság késő éjszakáig tartott.

Napjaink elég zsúfoltan telnek, sok munkával. reggel 6, fél 7 felé kelünk, reggeli, kávé. Fél nyolcra jön Marika néni fejni, utána mennek a tehenek legelni. Ez után jön a kecskefejés. Aztán tejszűrés, mosogatás, majd egyikünk leviszi a kecskéket legelni. Ebéd után sajtkészítés, vagy túró, vagy tejföl "gyártás", vagy vajköpülés. Aztán persze megint mosogatás. (Nem gondoltam volna, hogy a sajtkészítés legnagyobbrészben mosogatásból áll.:-)) Mire az kész, lassan megint lehet fejni. Este először a kecskéket fejjük. Utána fejőgép mosogatás (upssz, az reggel is van, elfelejtettem:-)), csak hogy nehogy kijöjjek a mosogatási gyakorlatból.:-)), aztán jön a Marika néni (még mindig nem jó tehénfejőgépünk), megint tejszűrés, mosogatás. Elpakolás kint, virág és palánta locsolás (mikor lesz időm és helyem elültetni őket??). Olyan 9 és 10 körül jutunk vacsorához. És ebbe a napba kell minden egyébnek beleférni: takarítás, főzés, mosás, teregetés, ügyintézés, nagybevásárlás (az apróbb dolgokat a mozgóboltból vesszük meg), az építési munkálatok folytatása, blogbejegyzés írása (ezt pl. 3.-ra tudom majd befejezni:-)), e-mailek olvasása, stb..:-)) Szóval van dolog.

Marika néniről pár szó: Marika néni jelenség. Mindig vidám, jön serényen, folyamatosan mesél valamit,ez olyan, mint valamiféle szabad asszociációs játék: elkezdi a szomszéd Annus néni reggeli látogatásánál, és valahol a Somogyi újság halálozási rovatánál fejezi be. Mindezt ízes, somogyi tájszólással, számunkra ismeretlen kifejezésekkel, jó humorral, vidáman. Szeretjük hallgatni. Az állatokat imádja, fajtól függetlenül drága kiskutyáimnak vagy szuszikáimnak hívja őket. Rengeteget tud a tehenekről, a túró, tejföl készítésről, a kertészkedésről. Nagyon sokat dolgozik még ma is. Szénát forgat, hord be, kertet művel, állatokat tart (neki is volt tehene, az ősszel adta el). Jelenség. Remélem még sokáig élvezhetjük a társaságát.

9 megjegyzés:

 1. Mindannyiunknak szüksége van Mari(s)ka nénikre....

  VálaszTörlés
 2. öröm volt olvasni rólatok, a képek sem maradtak el. ügyesek vagytok :-)

  VálaszTörlés
 3. Épül és szépül a gazdaságotok. A soraid tele vannak élettel, jó olvasni Rólatok.
  E.

  VálaszTörlés
 4. Úgy hallom nagyon élvezed az új életet! Nagyon örülök neki. Meg annak is, hogy neked van Marika nénid, nagy kincs. További jó munkát!

  VálaszTörlés
 5. Úgy látszik ilyen Mari(s)ka néni mindenhol van, ahogy Lizi is írta.:-) Bár a miénk tavaly novemberben elköltözött sajnos.:-(

  Nagyon jól haladtok az akollal, én már látom az alagút végét, ha ti nem is. És amúgy is mindennel jól haladtok. Ki gondolta volna néhány éve még...:-)))

  Bori sok puszit küld Dollynak és Lédának. (A lelkemre kötötte, hogy ezt írjam le.)

  VálaszTörlés
 6. Szia! Még csak most találtam a blogodra! élvezettel olvasom. Sajnos kevés időm van és nem garantálom, hogy a végére ére mostanában. Nagyon tetszik ahogyan éltek. Valami effélére vágyunk mi is , bár még eléggé messze vagyunk a megvalósítástól. Foglalkoztok vendéglátással is? Szívesen megszállnánk nálatok ugyanis a hétvégén ezt a környéket szeretnénk bejárni. Szigorúan kettesben, a gyerek sereg itthon marad.( Nagy örömükre)Köszi a gyors választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Timke!

   Fogunk vendégfogadással is foglakozni (mennyi fog!:-)), de sajnos még nincs engedélyünk, és még nem is készültünk fel teljesen. Július közepe-végétől tudunk szállásolni. De ha már erre jártok és van kedvetek, nézzetek be hozzánk. Aztán legközelebb remélem már vendégül is láthatunk Titeket.:-))

   Anita

   Törlés
 7. Kedves Anita!
  Nagyon köszi a választ! Sajnos mi mostanában megyünk felétek 13-ától kb18-20-áig tervezzük a nyaralást. Addíg a gyerekek lesznek itthon az állatokkal, van 2 kecskénk, 30 csirkénk meg 6 tyúk a tojás kedvéért.Bőven van mit tanúlnunk( a férjem picikét nem imádja a kecskéket, mert túl mozgékonyak)és arra gondoltunk jó lenne pihenésnek álcázni és olyan helyen megszálni ahol erre is mód van. De azért köszi, lehet , hogy még járunk arrafelé ( az unoka hugom Homokszentgyörgyön lakik) és lessz módunk találkozni.
  Addíg is további szép napot és jó munkát, sok erőt.
  Üdv:
  Gyöngyi Anyu

  VálaszTörlés