2020. július 14., kedd

Jófogás! Jó fogás?


Eddig is írtam már a Jófogás oldalról, akkor a vicces oldalát mutattam be, konkrétan a haszonállat hirdetések nyelvi finomságait, a bennük rejlő humort. Itt olvasható és itt.
Most viszont egy másik oldalát vagyok kénytelen leírni, hiszen van neki az is. Azért osztom meg a tapasztalatainkat, hogy tanulságul szolgáljon.
Igen gyakran olvassuk a haszonállat hirdetéseket (Drágám naponta, mert képben kell lenni.😀) Több állatunkat vettük már ott, és többet el is adtunk. Ismerjük a kockázatát az ilyen vásárlásnak. Messziről hirdető ember azt ír, amit akar. Teljes a szabadság, és van aki ezzel visszaél. Eddig szerencsénk volt, még tán csúsztatással sem találkoztunk, minden eladó korrekt volt. Csabival más volt a helyzet. (A hirdető neve csabi, így kisbetűvel ő maga írta.)
A hirdetést sajnos már nem tudom ide másolni, természetesen levette már, hiszen az állat elkelt.
Ez a mi csabi nevű "partnerünk" hirdetett egy 1,5 éves, 3 hónapos vemhes jersey üszőt, rendezett papírokkal, Nádudvaron, tőlünk 350 km-re, elég jó áron. Nosza, lószállítót béreltünk (10.000.- Ft) , megtettünk 700 km-t (20.000.-Ft), ahol a következő várt minket: 1,5 éves helyett a marhalevél szerint egy 2,5 éves jószág, ami jersey helyett egy kárpáti borzderes (bár a marhalevélen jersey szerepelt valóban és nyomokban tényleg tartalmazhat jersey vért, hangsúlyozom: nyomokban), a rendezett papírok helyett egy nem is tulajdonában álló jószág várt minket, aminek  lejárt az állatorvosi papírja is.  Kedves, szelíd, szép jószág, így hát mindezek ellenére (csökkentve a minket ért kárt) elhoztuk. Természetesen már itthon derült ki, hogy nem is vemhes. De ekkor már nem lepődtünk meg ezen, miért pont ez stimmelt volna? Reméljük nálunk majd az lesz. Amúgy tényleg nagyon szép, aranyos üsző, az ára is kedvező volt, úgyhogy nem bántuk meg, hogy elhoztuk.
Nem tudom, hogy szokták-e moderálni a hirdetéseket a Jófogáson felhasználói bejelentések alapján, de talán nem lenne haszontalan.  A haszonállat adás-vétel nem egy egyszerű kategória, sok kockázat van egy ilyen ügylet során, ezzel tisztában vagyunk. De ami a múlt héten történt, az kimeríti a megtévesztés kategóriát. 
Amiért az esetet leírtam az az, hogy felhívjam a figyelmet a csalóra, talán így megakadályozva, hogy másokat is meg tudjon károsítani, rontva az ismert online apróhirdetési oldalon  elfogadott bizalmat és adásvételi etikát.

Ja, és hurrá! Megint van tehenünk!!!!

Julcsa profilból






2 megjegyzés:

  1. A permafórumon nagyon odavoltak a kárpáti borzderesért: https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum/26-%C3%81llattart%C3%A1s/8221-karpati-borzderes
    Kíváncsi vagyok, hogy nektek mennyire válik be!
    Laci

    VálaszTörlés
  2. szépséges :) sok szerencsért hozzá! a borzderes jó fajta -

    VálaszTörlés