2013. május 17., péntek

Új jövevények


Mire e bejegyzéshez le tudtam ülni, sajnos a cím már nem is ugyanazt fedi, mint tegnapelőtt. Mindjárt megmagyarázom.
Pár napig megint nem volt netünk, így nehezen születnek az írások. Most is "kölcsönnetünk" van, a szomszédaink jóvoltából, az ő vételi forrásukra csatlakoztunk ideiglenesen. Hogy nekünk mikor lesz, azt nem tudom, azt még a szolgáltatónk sem tudja, mert kéne egy ősrégi távcsőantenna (talán az Ipartörténeti Múzeumból?:-)), amilyen a szomszédainknak van, mert a mi modernebbünk sajnos nem biztosít stabil vételt.
Alig vettünk búcsút szegény Helgától, amikor újabb "kecskebaj" ütötte fel a fejét: Favoritunk (leánykori nevén Gizi, de "teljesítménye" alapján át kellett nevezük méltóbb névre) tőgygyuladást kapott, ami nem súlyos, kezelhető, de azért gond. Éppen áttértünk a gépi fejésre, amikor kiderült. Kapott antibiotikumot, tőgyinfúziót, és álltólag két nap múlva kutya baja sem lesz. A tejével 3 nap egészségügyi várakozás. Ez azért gond, mert ahogy  neve mutatja, ő a legjobban tejelő állatunk, egy fejésre másfél litert ad így, a teljes elválasztás előtt. Fajtája szánentáli. Az állatorvos szerint a nagy tejhozamú egyedek könnyebben kapják el  tőgygyulladást. Szóval várjuk a gyógyulását.

Az új jövevényeket tegnapelőtt hoztuk Terecsenyből, "Csipkerózsa" Bettus jóvoltából. Jobban mondva onnan is, mert új terelőkutyánk Csebényből érkezett, a Dél-Zselicből. Neve Kacat, lány (mit tegyünk csak ő volt), egy éves, és már el is kezdett terelni tanulni a régi helyén, de tanára, egy "kifinomult" lelkületű juhász (aki a Makarenkói módszer elkötelezett híve és továbbfejlesztője) a nevelő célzatú fenyítést odáig vitte, hogy szegény Kacat elájult a botjától, és azóta nem mert a juhász elé menni, így nem tudta tovább tanítani. És mivel (Winkler Róberttel szólva) elvesztette a kutyapszichológusa telefonszámát, így jobb híján eladták a kutyust. És még nagyon jól járt szegényem, mert ilyenkor a juhász "nemes egyszerűséggel" agyon szokta ütni a kutyát, ha nem tanítható.


Hát ő KACAT

Hát nem édes?!:-))

Ő már annyira csúnya, hogy szép

Fajtáját tekintve pumi, mudi keverék. Szépen terel, hajt, bár van még mit tanulnia. Rendkivül kedves, hálás, azért mert megmentettük. Egy ritkás raklap volt a kutaólja a falnak támasztva, és hüvelykujjnyi vasláncon volt tartva, mitől a szőre teljesen lekopott a nyakán és a mellén. Nálunk nagyon boldog, mert bár fegyelem van, nem verjük és kap enni.:-)) Sőt, szeretjük, simogatjuk, dícsérjük, finomabbnál finomabb falatokkal kényeztetjük, hogy kicsit feljavuljon. Szerintem azt hiszi, hogy meghalt és a pardicsomba került.:-))

Érkezett még egy vemhes anyanyúl Tercsenyből, június elején már lesznek kisnyulaink, névnapomra azt kapom.:-))

Még nincs neve


Ő Ugri
Ugriról el is felejtettem beszámolni, ő nyugállományú húsvéti nyúl, ami azért érdekes, mivel bár nyugdíjas, igazából még nem is ivarérett, annyira fiatal.:-)) Őt falunkliektől kaptuk, ajándékba. Cserébe feljánlottuk, hogy minden húsvétra kapnak egy "betétdíjas" húsvéti nyulat, amit aztán, ha Hannácska megunta, visszaszállítják születési helyére, azaz hozzánk.

Aztán érkezett még egy erdélyi kopasznakú kakaska:
Marci ("talán a mi Marcink, Drágám!")


Furcsa pózban
 Érkezett még egy kis tojó, róla majd legközelebb teszek fel képet.

És akkor most megmagyarázom a furcsa bevezetőmet: Kaptunk még 8 darab napos, zömmel erdélyi kopasznyakú kiscsibét is. Tündériek voltak,de súlyos bűntény áldozatai lettek. Fanni, nagylányunk spicce megölte őket. Egyet már az első nap, amíg várták egy letakart ládában, hogy a helyükre kerüljenek. Egy teljesen zárt, pici ajtós kalitkába kerültek, hogy biztonságban legyenk. A Zuram letakarta őket, csak előről kaptak fényt, mert tegnap nagyon fújt a szél, még a verandán is. Elmentünk a közelbe, mert hallottuk, hogy Bányán valaki felszámolja  kecskeállományát, és mi még vennénk állatokat. A hidegvérű gyilkos ez idő alatt kinyitotta a ketrecet és kivégezte a még élő 6 kiscsirkét. (Egy még tegnapelőtt magától hullott el.)
Mikor hazajöttünk, már menekült a gyilkos, tudván, hogy rosszat csinált. Borzasztó. Az egész esti hangulatunkat megülte az eset, még éjjel is ez járt a fejemben. Annyira aranyosak voltak. Olyan kár értük. Most aztán hogyan lesz baromfiudvarom? És mi legyen a gyilkossal? Mi a biztosíték rá, hogy legközelebb nem öl újra?

4 megjegyzés:

  1. Szia! Zugolvaslak egy ideje, azaz néha idetévedek. Sokéve foglalkozom kutyákkal, nekem beagleijeim vannak és előtte dobermannom volt, és ők nem öltek, - szóval igazából csak azt tudom mondani, amit én is hallottam a tyúk-csirke egyéb baromfi irtásával kapcsolatosan. Ha már egyszer elkezdte, nem fogja abbahagyni a bűnös, viszont egy jó ismerősöm ezt úgy oldotta meg, hogy szó szerint a megfojtott szárnyassal verte el, de nagyon a kutyát. A verés nálunk sem nevelési eszköz,de náluk az vezetett eredményre. A kutya úgy megutálta a tyúkokat, hogy feléjük sem nézett többet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háááát, mit mondjak... Nehezen tudom elképzelni, hogy egy döglött naposcsibéval verjek egy kutyát.:-)) Persze elhiszem, hogy ez valakinek bevált, de én nem tudnám csinálni.

      Törlés
  2. Szia!
    Szia!
    Sajnos a spicc egy akaratos kutya, ez esetben keményen kell fogni, nincs kényeztetés. Szerintem meg lehet próbálni újra összeismertetni a leendő baromfiállománnyal, de mindig csak és kizárólag felügyelet mellett, azaz meg kell tiltani számára, hogy a tyúkok közelébe menjen. Tényleg folyamatosan figyelni kell, míg meg nem szokja őket. Ha már kicsit a közelükbe is mehet, akkor sem szabad hagyni, hogy idegenként tekintsen rájuk, s továbbra sem nyúlhat hozzájuk!
    Amennyire én tudom, a spicc könnyen tanuló fajta, ráadásul állítólag figyelmes típus, tehát, ha megszokja, hogy az udvarban új lakók vannak, őket is ugyanúgy fogja védeni, mint mást. Egészen biztos vagyok benne, hogy meg fogja érteni, hogy a kis csirkék nem idegenek, és nem bánthatja őket, de ehhez kell valaki, akit a kutya elismer főnöknek, mert egyedül őtőle fogja csak megtanulni. Verés nélkül is. Ez ugyan néhány hétbe beletelhet, de a későbbi biztonság érdekében fontos végigcsinálni.
    Ezzel a következetes módszerrel, a legdinkább kutyáknak is meg tudtam magyarázni mit tehet, és mit nem. Még azoknak is, amelyeknek nem én vagyok a gazdája. Ha csak egyszer észreveszed, hogy a kutya figyel rád, nyert ügyed van. Hajrá!

    VálaszTörlés
  3. Szia Gandalf!
    Ez a spicc már elmúlt 10 éves, és a Drágám csak "Miss Hiszti"-nek szokta hívni, nem véletlenül.:-(( Amúgy valóban nagyon okos, sőt, de "gyári hibás", a madarakat mindig is gyilkolta, bár tudta, hogy nem szabad. Igazából, ha látjuk rajta, hogy "húzza magát", akkor tudjuk, hogy valahol madártetemet fogunk találni. Eddig házi baromfihoz nem jutott hozzá, és ha rajtunk múlik, ezután sem fog. Arra jutottunk, hogy ha újabb baromfiak érkeznek, különleges óvintézkedéseket teszünk. Meg persze magyarázzuk neki, hogy "élj a tyúkkal barátságban", meglátjuk hogy fog viselkedni.

    Köszi a segítséget! Anita

    VálaszTörlés