2013. május 8., szerda

Picur


Vannak állatok, akik a mi segítségünk nélkül nem maradnának életben. Ilyen Picur, az én kedvencem. Mivel hármasikrek egyikeként jött világra, legkisebbként anyja "beáldozta", nem szoptatja, mióta olyan nagyok lettek, hogy hármuknak nem elég a teje. De itt volt Helga, akinek halva született a gidája, így az ő tejével tápláltuk sokáig. Amúgy Milli példás anyuka, az első perctől a gidákon a szeme, csak együtt mentek legelni. Ha felmásztak a farakásra, figyelte őket, aztán, amikor már veszélyesnek ítélte a mutatványt, valamit mekegett nekik, és mivel nem fogadtak szót, az orrával "lelökdöste", letaszigálta őket óvatosan. Ha rálépett az egyik gidájára véletlenül, akkor odahajolt hozzá, valami bocsánatkérés félét mekegett neki, megcirógatta az orrával, szintén engesztelésül.
Életben maradt Picur, de sokkal kisebb, mint a testvérei. Azóta már sokal élelmesebb, nem kell már szoptatni, mert amikor az anyák esznek, kihasználja, hogy másra figyelnek, és lopkod többektől egy kis tejet. Nem tudom, hogy behozza-e valaha a hátrányát?  Egyáltalán lehet-e belőle anyuka? Szóval, hogy megérte-e?
De persze nem ez volt a kérdés, mert aranyos volt, sajnáltuk, persze, hogy nem hagytuk elpusztulni, és nem fogjuk hagyni később sem, ha lesz ilyen.


Hát nem édes?!:-))






És van, aki már nincs közöttünk: Magyar Tarka....

Hát bizony, a bakokat nem fogjuk megtartani, max., amelyikből tenyészbakot szeretnénk. A bak kérdést a szomszéd JÓZSI BÁCSI (tudjátok, aki már-már fogalom, mert mindenhez ért, mindenben segít) oldotta meg. Levágta. Szörnyű volt, de hát ez a világ sora, azért etetjük őket, hogy minket tápláljanak. Ki így, ki úgy...
A Szaffi című rajzfilmben van Borbála a kecske, akit az Anyó nevel, és ő fogalmazza meg így, miközben eteti és feji: "így tápláljuk mi itt egymást".

Közben megbetegedett Helga, volt nála állatorvos, először tüdőgyulladásra gyanakodott, kapott is egy "lórugásnyi" antibiotikumot, aztán szteroidot. Hát majd meglátjuk. Életben van, egy keveset eszik is, de nincs túl jó bőrben. Elkülönítve van, a "gyengélkedőben".:-)) Remélem megússza.
És mivel itt járt az állatorvos, mnidjárt leféregtelenítette az egész állományt, illetve az anyákat. A picik a tejjel kapják meg az adagjukat (nagyon gazdaságos: egyet fizet, kettőt kap:-)), így most egy kicsit szünetelt megint a fejés és az elválasztás, a gidák legnagyobb örömére. De tegnaptól megint fejünk esténként.

Ja, és múlt hétvégén elkészült az első teljesen saját szappan! Saját kecsketejből, saját szappan. (Húúú, ez nagyon szocreál rigmus ízű.:-)) (Eddig Lamine barátunktól kaptam hozzá kecsketejet.) Készítettem natúrt és levendulásat.
A következő szappanok már nyáriak lesznek: lesz citromfüves, mentás (a frisseség miatt) és izzadásgátlós zsályás, mentolos. Ja, meg kamillás.

1 megjegyzés:

  1. Ez úgy egyben egy nagy "jujjdejó", amúgy borisan.:-) Meg jobbulást is Helgának.
    Napok óta készülök a saját szappanra, most kicsit löktél rajtam, a citromfüves és a mentás izgat engem is nagyon...
    De most van aki elissza a tejet a szappan elől (bővebbet majd szóban, meg nálam, ha végre írásra jutok).

    VálaszTörlés