2013. március 8., péntek

Újabbak


Megérkeztek Kéthelyről az újabb kecskéink. Ez nem volt egy sikertörténet. A neten találta őket az én Drágám, elvileg vemhes kecskék, több fajta, több féle árban. Egy székely ember árulta őket, nagy állatszeretetről tett tanúbizonyságot a telefonban, így elmentünk, hogy vásároljunk tőle.
Ami ott fogadott minket az rettenetes volt: már az ajtó mellett kétoldalt birkatetemek, bárányostul  rengeteg állat: birka, kecske összezárva, nedves, ürülékes szénán.
Amiket nekünk szánt, azok a szánetáliak akkorák voltak, mint a középspiccünk, és mind sánta volt. Ami a gazda szerint másnapra elmúlik, mert csak kipállott a lábuk. Hát persze.:-)) A döglött ló meg csak alszik.:-)) A korukat nem tudta megmondani, némelyik nyári lehetett (bár néha őszit mondott), és már vemhes volt, mert 4 bakkal voltak összezárva. Ez kb. olyan, mintha egy 11 éves lány gyereket szülne, mikor még maga is gyerek. A Zuram udvariasan megköszönte, hogy fogadott minket, és mondta, hogy ebből ne legyen harag, de mi nem ilyeneket szeretnénk, és köszönjük, nem kérjük őket. Na erre megmutatta a normálisabbját, de azok már gidásak voltak, és 30 ezert kért értük. A Zuram erre mondta, hogy 25-nél nem tudunk többet adni értük. Egy kis alku, aztán kiválasztottunk közülük ötöt. Volt egy szép alpesi, ikergidákkal, de azt sajnos nem adta. Aztán adott egy hatodikat, azt mát 15 ezerért, azt szánalomból hoztuk el, olyan sovány volt szegény. A többi sincs túl jó bőrben, de ez.... Mondjuk ő a legkezesebb, nagyon hálás érte, hogy elhoztuk a gidájával abból az infernóból.
Érkezés után
Szóval megmentettünk 6 anyát, 6 gidát, és most próbáljuk rehabilitálni őket.






A "megmentett"

De úgy viszket:-))



Gidacsoportkép



Hogy mennyi idősek a gidák, azt nem tudni, mert az "úr"-nak a végén már azt sem hittem el, amit kérdezett. Nagyon aranyosak, élénkek, felugrálnak az etetőbe, az anyjuk hátára, jól érzik magukat nálunk. Már esznek is a szopás mellett, úgyhogy 2-3 hét múlva már talán lehet kicsit fejni az anyákat.

Közben indul az istálló projekt: az istállóban fogjuk kialakítani a sajtkonyhát és a fejőházat. A kőműves jelenleg a leázott épületsarkokat erősíti meg, utána kezdődhet a belső átalakítás.

11 megjegyzés:

  1. Hm. Átérzem a helyzetet, én már ezen túl vagyok egy ideje. Ezért nem is vásárolok kecskét ismeretlentől. Nektek is csak azt tudom ajánlani, teljes szívemből, hogy lehetőleg törekedjetek saját állomány kialakítására. A bakot persze idővel cserélgetni kell, és nagyon fontos, hogy jó kiállásúakat szerezzetek be, még ha csak a pároztatás idejére is. És bizony az anyáknál is szelektálni kell, ettől nem tudtok megmenekülni, hacsak nem menhelyet kívántok létrehozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de a saját állományt is meg kell alapozni.:-)) Szép rámájú, jó tőgyű kecskék amúgy, csak soványak, egyelőre. A gidákat szépen nevelik, azok nem soványak.
      Amúgy megszívleljük a tanácsot, és legközelebb egy barátunktól hozunk még 5-6 anyát. Nagyobb állománnyal indulunk, mert nekünk a sajt lesz a fő bevételi forrásunk.

      Törlés
  2. De jó helyük lesz szegényeknek Nálatok! :) Eszter

    VálaszTörlés
  3. Hello!
    Szarvasgombás kecske sajt lessz? Vagy csak rusztikus típusok?
    Tomi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az attól függ. Szeretnénk, de ezen a nyáron pl. a szárazság miatt egyáltalán nem talált a Zsolt (na jó, 2-3 szemet igen)szarvasgombát. Szóval szeretnénk, de nem csak rajtunk múlik.:-))

      Törlés
  4. Szia! Az elmúlt hetekben nem nagyon tudtam olvasgatni a blogot, mer' nem értem ide sosem, és máshova sem, de most... Komolyan mondom öröm olvasni, milyen tempóban "fejlődtök", alakultok!
    Valószínűnek tartom, hogy én nem lennék jó gazda, mert általában nincs szívem szelektálni. Csak abban az esetben, ha meggyőződtem arról, hogy muszáj, mert az már megváltás. A jószágnak. De a ti esetetekben egy abszolút tudatosságot érzek, és ez jó! Drukkolok a továbbiakhoz!
    A fenti kecskesztori nagyon durva, az ilyen "gazdát" olyan körülmények közé kényszeríteném, mint amilyet ő kényszerít az állataira. A leírásodból ugyanis azt tűnt ki, hogy nem kényszerűségből tartja az állatait azon körülmények közt, ahogy, hanem azért, mert felelőtlen, és mert született "nemtörődöm".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, jól látod, felelőtlen, illetve túlvállalta magát.
      Mondjuk azt tanácsolta is nekünk, hogy annyi állatot tartsunk, amennyit magunk tudunk gondozni, mert ő hajléktalanokat foglalkoztat (és ez ott mindenen meg is látszik). (Bocsánat, nem karom a hajléktalanokat bántani, nyilván nem mind ilyen.)
      Mi hisszük a "gazda szeme hizlalja a jószágot" című közhelyet.:-))

      Törlés
  5. Anita, most ne haragudj meg azért, amit írok, de nekünk van egy év "előnyünk" kecsketartás-ügyileg, és csak a javatakat szeretnénk. Tehát az első tanácsom: ilyen helyről NEM vásárolunk kecskét!!!! És főleg nem ennyi pénzért! Mi is több helyről szedtük össze az állományt, de mindegyik kivétel nélkül tiszta, rendes gazdaság volt. És akkor még a tudatos állattartásról, illetve szaporításról nem is beszéltem, amit itt arra értek, hogy nyári kiskecskét nem fedeztetünk be, mert az nem jó neki sem, meg a gazdájának sem. Nekünk sajnos senki nem tudta elmesélni, hogy hogyan kell tartani a kecskét, na erről mi már egy kisebb diosszertációt tudnánk összehozni a férjemmel, ugyanis a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk a gyakorlatlanságunk következményét. Tehát tudunk jó tanáccsal is szolgálni, ha igénylitek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, dehogy haragszom, minden tanács jól jön.
      Még 5-6 gidás anyát veszünk, őket már barátainktól, jó helyről. Az az igazság, hogy állítólag 1-1 kecskét sem szabad megvenni, még jó helyről sem, mert mindenki a leggyengébbet adja el, ha leépít az állományból. Ezért kerestünk kisebb állományokat. Amúgy már lassan jönnek is helyre, nagyon meghálálják a törődést, szépen nevelik a gidáikat, azok jól tápláltak. Maguk is lassan kigömbölyödnek. Mint Bodza Zsuzsának írtam, amúgy jó rámájú, jó tőgyű jószágok.
      Továbbra is várom a tanácsokat, dehogy haragszom meg!:-)) Köszönöm.

      Törlés
  6. Még egy gondolat: a sántaság lehet mástól is, pld. patatüsző gyulladástól, amely eredhet a nem megfelelő takarmányozásból is. Ilyenkor az állat szó szerint leesik a lábáról és nem kel fel többé, aminek az a következménye, hogy a gyomrában lévő táplálék megáll, vagyis beáll, felfúvódik és 2-3 nap után elpusztul. Tehát ezért éri meg az előzetes "környezettanulmány", még mielőtt kecskét veszünk. És szemben azzal a mondással, hogy a kecske mindent megeszik, ez sem igaz. Sokan azt mondják, hogy a kecske egy igénytelen állat, már tartás szempontjából. Hát ez korántsem van így. Nem olyan egyszerű a tartása, takarmányozása, mint ahogy azt sokan gondolják. Nagyon nagy odafigyelést igényel. Pld. szelénes sót vettetek a kecskéknek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen vettünk és láttuk, hogy nem csak a vén kecske nyalja meg.:-))
      Igen, nem egyszerű a takarmányozása, a földről nem nagyon eszik, pocsékol. Ami egyszer leesik.....

      Törlés