2013. március 5., kedd

Kérdések


Sok-sok kérdés és eldönteni való kereng körülöttünk manapság a gazdasággal kapcsolatosan. Őstermelő vagy kistermelő? Vagy a kettő ugyanaz? És milyen adózást lenne praktikus és gazdaságos választani? Melyikünk, milyen státuszban legyen? Ki tudná megmondani, hogy milyen kell legyen a sajtkonyha? (Mármint, hogy a hatóságok is elfogadják.) A hatósági állatorvos? Vagy a Nebih ellenőre? A falugazdász? (Egyelőre egyik sem vállalja, hogy felvilágosít.) Milyen pályázatra tudnánk pályázni, és egyáltalán érdemes-e egyáltalán pályázni?
Csak bolyongok az interneten, érthetetlen (vagy annak tűnő) jogi szövegeket olvasva és elveszve bennük.
És közben alig várjuk, hogy szülessenek meg a kisgidák, és érkezzenek újabb anyakecskék.
És, hogy végre belekezdhessek a kertészkedésbe (még fel sincs szántva a helye a kertnek). És miket és hová ültessek? És mennyit?
És a nemszeretem feladatok: könyvelőt kéne keresni, és állatorvost, és regisztráltatni magunkat őstermelőnek vagy kistermelőnek, szóval a hivatalos ügyek.
És közben építeni kéne az ólakat, karámot. És a tetőteret a gyereknek. És a fejőházat és a sajtkonyhát. Mondjuk ez utóbbi kettőt a kőműves fogja.

Ja, és fogorvoshoz is el kéne menni valamikor....:-(

14 megjegyzés:

 1. Hasonló gondokkal küszködünk, úgyhogy szerintem -ahogy eddig is- dugjuk össze néha a fejünk, hátha a másiknak van valami jó infója.:-)
  A fogorvos pedig az a "dolog", amiről nem beszélünk...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Majd megkérdezzük a polgármesterünket, ő elég jól "lát a pályán", meg keresünk könyvelőt. Egyelőre csak tanácsért...

   Törlés
 2. Ha találsz egy jó könyvelőt, ő pontosan eltudja mondani a válaszokat a kérdéseidre az őstermelő, kistermelő és mindenféle termeléssel :) kapcsolatban, valamint az ehhez tartozó dolgokra! Sok sikert.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a tippet, mi is erre jutottunk, hogy egy jó, mezőgazdaságban jártas "vidéki" könyvelőre lenne szükségünk. Remélem találunk egyet!:-))

   Törlés
 3. Okosan meg fogjátok oldani ezeket is ahogyan "ismerlek"! Jó lemaradtam, csak most láttam, micsoda édes kecskeállományt szereztetek be, gratulálok, egyre izgalmasabb :) Eszter

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  Hátha segít...

  http://www.m70.hu/hu/cikk/ado_kistermelo/

  VálaszTörlés
 5. és még talán a sajtkonyhához ők tudnak valamit mondani

  http://mjksz.hu/regiok


  ha nem, akkor esetleg egy másik sajtkonyhával rendelkező vállalkozó...

  Ha megtaláltad te is ezeket, akkor bocsánat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, ez utóbbi oldalt mindenképpen meg kellett volna keresnem a jelölések miatt, így viszont most meg van.
   Még egyszer nagyon köszönöm.
   Az M70 oldalát ismerem, onnan eljutottam a NAV lapjára, el is olvastam, de az a szöveg "navul" van írva, úgy meg én nem tudok.:-)) De komolyra: több lehetőség van adózásra, az a kérdés, hogy kezdőként melyik gazdaságosabb. Na erre kéne egy gyakorlott könyvelő.

   Törlés
 6. Tudom javasolni az ormánsági adózást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az egészen pontosan mit jelent? vagy ez irónia volt?:-))

   Törlés
 7. Szerintem ezt már kifejtettem neked. A narancspálinka kapcsán.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Tomika!

   Isten éltessen sokáig születésnapod alkalmából! Akartam SMS-t küldeni, de elfelejtettem. Így már érten az ormánsági adózást.:-))
   A többieknek: ez irónia volt egy kedves, ormánsági barátomtól. (Akiről nem is tudtam, hogy olvassa a blogot.:-))

   Törlés
 8. Éppen ma kezdtem el olvasni, Ildikó mondta, hogy van, és assszem' felveszem a napi programjaim közé!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az olvasáson túl karámépítés, akolépítés, tyúkólfedés, tyúkudvarkerítés nem érdekel? Kosztért, kvártélyért jeligére a hirdetőbe.:-))

   Törlés