2016. szeptember 8., csütörtök

Kemenceépítés 1., azaz a kezdetektől


Mint már írtam, a Zuram nagy erőkkel belekezdett a kemence építésbe. A terv az, hogy szeptember végére el kell készülnie, hogy legyen idő a tél előtt az alapos kiszárításra, a szétfagyás veszélye miatt.
Pécsett már volt kemencénk, nagyon szerettük. Megtapasztaltuk, hogy igazi közösségépítő, ünnepteremtő funkciója is van, a praktikusságon és a takarékos üzemeltetésen kívül és a benne készülő ételek utánozhatatlan ízén, rusztikus megjelenésén túl. A legnagyobb "haszna" azonban az, hogy sok emberre, kevés macerával, nagyon hangulatosan készül benne az egész ételsor. Az alapanyagok nagy részét előző nap elő lehet készíteni, és a teljes felfűtés után (ami viszont 2-3 órát is eltarthat) már csak tolni kell a forró kemencébe egymás után a finomságokat. A sütést, néha már a felfűtést is laza, kellemes borozgatás, beszélgetés kíséri utánozhatatlan hangulatban. Kezdenek az előre bepácolt húsok, egytálételek,  cserepes ételek, kiseprés, követi ezt a kenyér bevetés, aztán a zöldséges ételek, sütemények, rétes zárják a sort. Persze ilyenkor még be lehetne tenni egy adag húslevest, sóletet lassú főzésre, de addigra már annyi finomság készül, hogy már tényleg felesleges lenne, hiszen 10-15 ember jóllakott. Ez a kemence csodája: egy nagy társaságot is könnyű jóllakatni.

Itt főleg képekben mutatnám be, hogy hogyan is készül. 2 részletben, 2 bejegyzésben lesz az építés teljes története.
Kezdődik!:-)

Hja kérem, így könnyű! Erre mondják, hogy gyerekjáték az egész?:-)

Az alap betonozása

Kész az alap
Az első sor


A boltív sablonja (azt hiszem romenádnak hívják)

A boltív kész!:-)

Ja, és meg is áll!:-)

Mehet tovább!

És megint nőtt egy kicsit!:-)

A belseje
Üveggel feltöltve

Homok az üvegre

A samott téglák bepróbálva

A samott téglák lerakva

A betévő ajtó rögzítés kezdete

Na, hát itt tartunk most:-)
Folyt. köv.:-)

Amúgy mostantól a Szarkafészek Vendégház és Kisgazdaság honlapján is megjelennek a blogbejegyzések.:-)

4 megjegyzés:

 1. Nagyon jó, látványos a kemence építésének folyamata, de elsősorban nekem, mint pécsinek az ragadta meg a gondolatomat, hogy Pécsett már volt kemencénk....))) merre, mikor, és innen mentetek?.......)) Hiába a tűke pécsinek a lelke, szíve ilyenkor megmozdul..))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen Pécsről, több, mint 3 éve, Újpatacsról. A blog elején olvashatod a részleteket.:-)
   Bocsánat a késői válaszért...

   Törlés
 2. Köszönöm válaszodat, és megnézem a blog elejét.)
  Nagyon sok sikert kívánok nektek!)

  VálaszTörlés