2014. március 26., szerda

Petörke Portéka


Már a következő Petörke Portékára készülünk (szombaton lesz), és én még csak most jutottam oda, hogy az ELSŐ-ről (a nekünk elsőről) írjak.
Szóval ez egyféle helyi piac, minden második szombaton van a gyönyörű Petörke völgy bejáratánál, nem messze a tótól. Kézművesek, termelők hozzák a portékájukat, sokszor kóstolókkal egybekötve. Kínálják magukat sütemények, lekvárok, kenyerek, szappanok, gyógynövények, gyógyteák, kosarak, faragványok, szerszámok, patchwork dolgok, kerámiák, sajtok, zöldségek, gyümölcsök, és mostantól "Szarkafészek" féle sajtok, tejtermékek is (egyelőre tehéntejből, mert a kecskéket még nem fejjük):-). Vannak itt olyanok is, akik csak kinőtt, megunt ruháikat, holmijukat teszik ki. Jönnek-mennek az emberek, helyiek, "idegenek" egyaránt. Vásárolnak, beszélgetnek. A dolognak egyfajta agóra jellege van, ami nagyon nem baj.:-)
Az első március 15.-ére esett, a falu ünnepére hívott Kassai Lajos lovasíjász  tanítványai a Portéka mellett haladtak el, emelve a piac fényét és az ünnepi hangulatot.:-)

"Megárulunk egy gyékényen.":-) Hímestojás és lekvárárus egy standon.

Nem lehet elég korán kezdeni a húsvéti beszerzést:-)

Egyik szebb, mint a másik

Csak tessék, csak tessék!:-) Kóstoltatás a Szarkafészek standon. A sütik nem a mieink, mi is "egy gyékényen árultunk" Melitta barátnőnkkel.

Lelkipásztori minőségellenőrzés:-)

Szép kosarak


Éva a visnyeszéplaki "füvesasszony". Amit ő nem tud a gyógynövényekről, azt talán nem is érdemes tudni.:-)

Friss zöldségek



 És íme, közelednek a lovasok:











10 megjegyzés:

  1. No végre! :-)
    Egyszer majd már mi is eljutunk erre a híres piacra...

    VálaszTörlés
  2. Hű,de jó lehetett! Legközelebb olyankor megyünk mi is, amikor ilyet is láthatunk, kóstolhatunk,szagolhatunk....

    VálaszTörlés
  3. Érdekődnék, hogy hogyan lehet árusítónak jelentkezni, illetve hogyan-mennyiért lehet asztalt foglalni? Esetlég én is kivinném a kézműves portékáimat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelentkezni a helyszínen lehet. Asztalt legjobb lenne, ha Te hoznál, mert nem biztos, hogy jut pulthely. Amúgy helypénz nincs.:-) Várunk szeretettel.:-)

      Törlés
    2. Köszönöm az ifót. A csoportba majt töltök fel kéeket arról, hogy mit vinnék, érdekelne a véleményed. Köszi: Ancsa

      Törlés
    3. Milyen csoportba, mire gondolsz? Amúgy szívesen segítek.:-)

      Törlés
    4. Azt gondoltam, hogy a facebook-on lévő Petörke portéka csoporthoz is tartozol, vagy te hoztad létre. Egyébként égetett fatárgyakat és képeket készítek. Szeretném a véleményedet kérni, hogy szerintd lenne-e rá érdeklődés a kirakodóvásáron. Az oldalamon megnézhetnéd őket. Milyen egyéb feltételei vannak az árusításnak magánemberként, ha hobbiból készítem ezeket? Köszi a segítséget. Ancsa

      Törlés
    5. Megnéztem.:-)
      Nem én hoztam létre, mi magunk is "újak" vagyunk a Portékán.:-)
      Szerintem lenne érdeklődés, bár égetett fakanalakat már árul valaki, de úgy tudom, hogy díszdobozt nem.
      Mivel Te nem élelmiszert árulsz, így viszonylag könnyű dolgod van, mert szerintem engedély nem kell hozzá. Az adózás a kérdéses. Ebben egy könyvelő tudna segíteni. Bár nekem az a véleményem, hogy amíg egy kisasztallal és pár holmival kiállsz, addig nem kell túlbonyolítani a történetet.:-)
      A Facebook-on folytassuk, ha van még kérdésed.:-)

      Törlés