2012. július 2., hétfő

"...szabad szappanozni......"

A múlt szombaton szappankészítő tanfolyamon voltam. Biztosan írtam már, hogy kecskesajt készítéssel (a falusi vendéglátás mellett) szeretnénk majd foglalkozni leendő otthonunkban, tehát kecsketejünk lesz bőven. Innen jött az ötlet, hogy akkor viszont a több lábon állás jegyében, meg persze saját szükségletre, készíthetnénk kecsketejes szappanokat is. Az én bőröm extra, extra száraz, a párom pedig nem szereti a tusfürdőket, plusz mindketten a természetes dolgokat szeretjük, úgyhogy biztos, hogy jól fog jönni.
Igen ám, de úgy tudtam, hogy Pécsett nem indul tanfolyam. Csermajorban a sajtkészítő tanfolyamon viszont kiderült, hogy igen. A mellettünk legelőször leparkoló autó oldalán a következő felirat díszlett: Szappantanoda Baja. Az már azért mégsem olyan messze van, mint Budapest! A Korival (Kovács Kornélia) folytatott beszélgetés során kiderült, hogy Pécsett is szokott tanfolyamot tartani, sőt, hogy pont június 30.-án is tart egyet. Ott helyben jelentkeztem. Nem bántam meg. Sőt! Lesz még egy modul, amin meleg szappankészítés lesz, mosogatószerek, mosószerek, tusfürdő, sampon társaságában, azon szintén szeretnék részt venni. Nem vagyok elvakult zöld, de szeretném kímélni a természetet, plusz nem szeretem, ha "át akarnak vágni" különböző reklámokkal, túlhígított vagy éppen természetromboló "csodaszerekkel".  Dadán olyan ülepítőnk van, ami elbontja a szennyvizet, és a végén úgynevezett szürke-víz keletkezik, ennek flórájára pedig vigyázni kell. Úgyhogy jó lenne olyan szereket használni, amik erre megfelelők. 
A tanfolyamon megint olyan emberekkel találkoztam, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, nagyon jó hangulatban telt a délelőtt. Valahogy mindig megtaláljuk a hozzánk hasonlókat, illetve ők mindig megtalálnak minket.:-)
Maradtam volna tovább is, de már várt Dada! De erről majd holnap.... Addig is néhány kép a tanfolyamról: 
Ezt nevezik igazi "kiscsoportos" foglalkozásnak!:-))
 (Egy óvoda szerű intézményben volt ugyanis a tanfolyam)

"Bőségkosár"

Kori a tanfolyamvezető, teljes "díszben"
(Ne felejtsük el, hogy itt lúggal van dolgunk)

Jómagam teljes menetfelszerelésben mérem a hozzávalókat


Egy kis segítség mindig jól jön:-))

Szívecskés kis szappanjaim

Ilyet készített az egyik társunk. Ötletes, nem?


A (majdnem)kész szappanjaimról holnap teszek fel képet, mert este fogom még csak a tömböket felvágni.

2 megjegyzés: