Miután végre van egy kis szabadidőnk (tehénfejés és sajtkészítés híján), belefoghattunk udvarunk szépítgetésébe, virágosításába, és a rég áhított zöldséges kert megvalósításába.
Kikerültek a muskátlik az ablakba. ahogyan annak már itt falun már lenni kell.
A megöröklött virágtartóba gyepszegfűt ültettünk.
A kőrózsa kinőtte a régi kosarát, így szétültettem. Nagy kedvencem az újrahasznosítás, így (amúgy kaspók híján is) mindenféle régi tárgyat használtam fel virágtartóként: locsolókannát, taligát, fejőkét, és még olyat is, aminek a nevét sem, funkcióját sem ismerem.
Kanna |
Na, hogy ez mi, arról fogalmam sincs:-) |
Teás |
Virágos taliga |
Fejőke új funkcióval |
Vissza van még egy régi teknő "felvirágzása", abba mindenféle egynyári magot fogok szórni, hogy szép tarka-barka legyen.
A virágosítást amúgy maga a természet kezdte a vadárvácskák elszórásával mindenfelé. Mi csak kedvet kaptunk ettől és folytattuk.:-)
A lépcső és a lábtörlő találkozásában is kinőtt |
Egy (amúgy virágtartónak használt) fatönk résében is kinőtt |
Virágba borult a bodza, amiből, immár hagyományosan friss bodzaszörp és bodzapezsgő készült. Télire nem teszek el bodzaszörpöt, mert nálunk jobban fogy a citromfüves mentaszörp, aminek receptjét már megosztottam Veletek. A bodzapezsgőét viszont még nem, pedig érdemes kipróbálni. A recept a River Cottage sorozatból van.
Ez majd még szépen le fog tisztulni |
BODZAPEZSGŐ
50 db bodzavirág
1,3 kg cukor
3 liter víz
2 ek fehérborecet
4 db citrom
2 csipet szárított élesztő
Egy mércés nagy fazékban a forrásban levő vízben feloldottam
a cukrot, kiegészítettem a folyadékot 6 literre. Belefacsartam, beledobtam a
citromokat, a virágokat és hozzákevertem az ecetet és az élesztőt. Beledobtam a
virágokat, megkevertem. Egy tiszta konyharuhával letakartam és beraktam a
kamrába. Két nap múlva ellenőriztem, nagyon csendes volt, így kihoztam melegebb
helyre. Lassan beindult. 6 napig hagytam pezsegni, aztán csatos üvegekbe szűrtem
és a Drágám levitte a pincébe.
1-2 hét múltán fogyasztható. A felnyitásnál nagyon kell vigyázni,
mert nagyon nagy benne a nyomás. Mi kármentő edény fölött nyitjuk, hogy ha kifut,
azért ne menjen kárba. Minél tovább érik, annál kevésbé lesz édes, és gondolom
annál nagyobb lesz az alkohol tartalma.
Elkészült az első adag citromfüves mentaszörp is, amihez most címkét is terveztem.
A levendulás mentaszörpre még várni kell, nem virágzik még a levendula. A cimkéje már ennek is kész.
És íme palackozva |
A veteményesünkben már virágzik a zöldborsó.
A paradicsompalánták is kikerültek.
Ültettünk csicsókát.
Vetettem madársalátát, mert nagyon szeretem Erika barátnőm meleg laskagombás salátáját, aminek a madársaláta az egyik fő alkotórésze.
A fűszerkertem is bővült korianderrel, amit eddig nem sikerült nevelnem, de talán most. A paradicsomos ételekben, tabboullehban szoktam használni.
A pici korianderek |
Eltűnt, nem hajtott ki a tavaly már oly gyönyörűséges lestyánunk, ami nélkül nálunk nem húsleves a húsleves. A lestyános csiga (félreértések elkerülése miatt: itt egy kelt tészta ételről van szó:-) által kínált gyönyörűségről már nem is beszélve. Így abból is ültettem, de most tutira megyek: mindjárt 3 tövet.
Amiben most már tényleg minden szükséges zöldfűszer megterem.
Már hajt a rukkola is, lesz salátánk bőven.
Ott zöldell középen |
Lestyán |
És íme az egész, gyönyörűséges fűszerkertem |
Már hajt a rukkola is, lesz salátánk bőven.
Egy régi gyűjtésem eredménye, egy lavórállvány is megszépült. Nagy kísértést éreztem, hogy abba is virágot ültessek, de mivel szinte hibátlan darab, így meghagytuk neki az eredeti funkcióját: kézmosó maradt. És persze nem utolsó sorban udvardísz.
A kerti "vizesblokk":-) |
Az öreg pincelejáró |
Verandánk a muskátlis ablakokkal |
és az imádott diófánk a paddal |
Kedves Anita! Nagy örömmel és nosztalgiával olvastam soraidat.Gyönyörū az udvar a sok virággal!A diófa alatti padra leültem mellétek egy kicsit,sajnos csak gondolatban...A bodzapezsgõ receptet köszönöm,ki fogom próbálni.Nagyon jó volt -a képek segítségével-újra nálatok járni!Sok szeretettel gondolok rátok: Zita ("Andrisanyu")
VálaszTörlésKedves Zita!
TörlésMi is sokszor emlegetünk Titeket.:-) Ha tehetitek, feltétlenül látogassatok el hozzánk!
Ámulok, bámulok, gyönyörködöm... közben Veletek iszom. Most éppen a bodzaszörpödet, amit ezúton is köszönök. A gyerek lenyúlta a mentát, így abból már alig van. Nagyon finom az idei "termés". Puszi Nektek,
VálaszTörlésErika
Nagyon szép minden😊
VálaszTörlés