Nyugodtan írhatom, hogy "ígéretemhez híven", mert az előző bejegyzésemben ezt már előre jeleztem.:-) (Mármint, hogy gödölyék lesznek.:-)
Szombat reggelre meglettek Rozsdás (alias Dolly Buster) kicsinyei:
Gyönyörűségesek |
A büszke mama |
Aznap délelőtt már kint is voltak a legelőn, egyelőre csak felderítési célzattal |
Ja, meg szopási célzattal. |
Kukucs!:-) |
Itt éppen a levegőben:-) |
Már kezdi |
És megint |
A fal mellett a "nagytesók", elől Bézs |
És megint a lábosban |
És megint:-) |
A múltkori bejegyzésemben írtam, hogy Pipitér jövetelének oka az, hogy búr, és búr kecskénk eddig nem volt. Hát most van. A fedező mindkét anyakecskénknél ugyanaz a búr bak volt, ami a piciken a napnál világosabban látszik. Mind a 4 utód kiköpött búr. Úgyhogy most már 4 (Lábos elvesztése miatt csak 4) búr gödölyénk van.
A búr fajtáról annyit kell tudni, hogy húshozamú kecske, leginkább a húsa miatt tartják. Nyilván fejhető, bár valamivel kevesebb tejet ad, annak beltartalma azonban magasabb. Azt reméljük, hogy tejelő fajtával keveredve megkapjuk a kecskék jersey-ét.:-) Kettős hasznosítású kecskéink lesznek.:-)
Mivel itt a tavasz, ezért itt a keltetés, amire róka koma látogatásai miatt minden eddiginél nagyobb szükségünk van. Vissza kell pótoljuk a tojóállományt. A jó hír az, hogy már készítik az általunk megrendelt rókacsapdát, és pár napon belül megkezdődik az intenzív védekezés.
Ez már azért is jó hír, mert újabb projektbe kezdtünk: bresse típusú tojásokat is keltetünk (szám szerint 20 db-ot), természetesen a saját jó öreg, bevált kapirgálósaink mellett.
A bresse csirkéről ezt találtam az egyik magyar tenyésztő honlapján:
"Bresse a baromfik Rolls-Royce-a
Azt mondják, a legfinomabb csirke a világon a Bresse csirke. Ezt csak megerősíteni tudjuk.
A Bresse fél évezreddel ezelőtt alakult ki az egykori Bresse tartomány területén, Kelet-Franciaországban, a Rhone folyó és a Francia Alpok közötti érintetlen rétekkel és erdőkkel tarkított területen. Itt fejlődött ki a Bresse egy mára már elfeledett fajta és a helyi háziasított fajták leszármazottjaként.
Az egyetlen eredetvédett (AOC) tyúk fajta. Az eredetvédettséget élvező példányok Franciaországban, Bresse-ben élnek, helyi gabona, kukorica és tej a táplálékuk.
A Bresse csirke megjelenése jellegzetes. A francia trikolort mintázó piros taréj, fehér test és kék láb teszi igazán franciává, a csirkék közt. A kakas 2,5 - 3 kg, a tyúk 2 - 2,5 kg tömegű lesz kifejlett korára."
Akit érdekel, a HVG honlapján többet is megtudhat erről a gasztronómiai különlegességről:
Luxustyúkok Franciaorszagból
Mi a tojásokért természetesen nem fizettünk, hanem a helyi szokásoknak megfelelően cseréltünk, szénát adtunk értük.:-)
Nagyon gyönyörűek a gödölyék, gratulálok és sok örömet bennük! Húhh...ezekkel a bresse-i tyúkokkal felcsigáztad az érdeklődésemet. Máris rákeresek, a cikket már át is olvastam...izgi.
VálaszTörlésAnita, mi lett a bresse-i keltetéssel? Nagyon kíváncsi vagyok május óta...:)))
VálaszTörlésHát Zsuzsám, az nem egy siker történet.:-) Egy sem lett bresse. A "tenyésztő" nem volt a helyzet magaslatán finoman szólva. Mind keverék lett! Készülök képet feltenni a csibékről, okulásul, hogy csak igazi tenyésztőtől szabad vásárolni, ha az ember egy bizonyos fajtát akar.:-(
TörlésBizony ez nagy igazság, én a fürjekkel kapcsolatban jutottam hasonló következtetésre. Buta fejjel megalkudtam, és a kényelmesebb-közelibb tenyésztőtől vásároltam. Igaz, gyönyörű, kövér példányokat, csak épp tojni alig tojtak. Fel kellett volna ismernem a "húshasznúságot":((
Törlés