2012. szeptember 26., szerda
Mentás citromfűszörp
A kevés esőtől észbe kapott a citromfüvünk Dadán, így újabb szörpök születtek: citromfűszörp és mentás citromfűszörp.
Mindegyik nagyon finom, de valami miatt könnyen (másfél hét felbontás, nem hűtve tartás után) penészfoltok jelennek meg rajta. Szóval: vagy hamar el kell fogyasztani vagy hűtve kell tárolni felbontás után (mert csak a bontottak kezdtek el penészedni), vagy valami hiba történt higiénia terén.:-((
És a recept:
Citromfűszörp vagy mentás citromfűszörp:
1 kg cukor
1 l víz
15-20 szál citromfű vagy 10-10 szál mentaág és citromfűág
1 citrom karikázva
1 evőkanál citromsav
A cukrot a vízzel feltesszük főni, és amikor felforrt, beletesszük a citromfű/mentaágakat, a citromkarikákat, picit hagyjuk gyöngyözni, majd belekeverjük a citromsavat, letakarjuk és egy éjszakát hűlni/állni hagyjuk.
Tiszta üvegekbe töltjük, hideg helyen tároljuk, felbontás után hűtőben tartjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Én is szoktam citromfű szörpöt és menta szörpöt is készíteni, de nekem nem penészesedik be, pedig nincs hűtőben. Igaz, ha megnyitunk egy üveget, az mindössze egy hétig (sem)tart. Nem tudom, mi lehet a probléma.
VálaszTörlésTe milyen recept szerint szoktad készíteni?
TörlésCsak úgy, mint a bodzaszörpöt. Én áztatni szoktam 2-3 napot, cukor és citromkarikák társaságában, majd cukorból és vízből szirupot főzök, beleöntöm a leszűrt áztatmányt, teszek hozzá citromsavat, pár percig hagyom bugyogni, aztán üvegekbe szűröm még forrón, s a lényeg: szárazdunsztba teszem. Csak másnap pakolom ki a kamrapolcra.
VálaszTörlésJa, a jó öreg szárazdunszt! Az lehet a titka.:-)) No majd legközelebb így is kipróbálom. Vagy gyorsabban megisszuk.:-))
TörlésÉn is jártam idén így!:-( De érdekes nem minden üveggel. Kipróbálom majd én is a szárazdunszt.
VálaszTörlésNálam is mindig pihen legalább egy napot szárazdunsztban, és eddig még nem volt gond. Most, hogy minden újra csodálatosan zöld, készül is a hétvégén bőven szörp mentából is, citromfűből is.
VálaszTörlésBettus, leírnád pontosan, hogy Te hogy szoktad csinálni? Mert az én módszeremmel (a lében hűl ki a fű is), nem lehet dunsztolni, új módszert kéne alkalmazni.
TörlésÉn egy kevés mentát is teszek a citromfűhöz, pár szem szegfűszeget, egész fahéjat és fél kg-ot a cukorból karamellizálva. Én hidegen teszem el, na benzoáttal, mint a bodzaszörpöt.
VálaszTörlés