2021. április 18., vasárnap

Gyarapodunk...

 

Pillanatkép a jelenlegi állásról a felújítást illetően

Mint minden tavasszal, így idén is sorra érkeznek a kis jövevények. 


Az iker gidák után jöttek a shropshire bárányok, két lány és egy, velük nem rokon kis kos. A fajtájukról annyit érdemes tudni, hogy igazi fűnyírók, és itt a hangsúly a füvőn van, hiszen nem esznek fiatal hajtásokat a fákról, bokrokról, kizárólag füvet legelnek. Szóval bio fűnyírók, tovább csökkentve a Szarkafészek karbon lábnyomát, ami  fontos szempont. Nem mondom, nem kis befektetés, fűnyírót olcsóbban vehettünk volna, de nekünk fontos a természetes megoldás. A nevük: Bodza, Barka és Bendegúz.


Egyelőre még a karámban laknak, amíg nem készül el a villanypásztorozás.


Azt el is felejtettem elmesélni, hogy szert tettünk még a télen 8 fürjre is, a következőképpen: Attila barátunk telefonbeszélgetés közben, csak úgy, megkérdezte, hogy vannak-e fürjeink. A nemleges válasz után közölte: "Jó, akkor hozok Nektek." Nem várt semmilyen belegyezést, csak hozta őket. Róluk nem készült semmilen fotó, nem túl fotogének az istálló félhomályában, így csak a "hozadékukat" tudom mutatni. 

Ezekből füstölt-pácolt fürjtojás lesz, egy nagyobb mennyiség összegyűjtése után.
.
Lassan kelnek a tojások a keltetőben és Csilla lovunk is mindenórás. 
A fekete kecskénk 3 napja ellett, de sajnos a kicsivel valami gond van. 3 óránként cumisüvegből etetjük az anyja tejével, mert önállóan nem képes enni. A születése után szopott egy keveset, de aztán már nem ment neki. Kapott szelént, hátha annak hiánya okozza a gyengeséget, de egyelőre nem segített, egyre gyengébb. 1-2 napon belül eldől, hogy meg tud-e maradni. 

A születése után ilyen kis élénk volt


Most már csak fekszik....

Mindig nagyon megvisel bennünket egy kis jószág elvesztése... Még reménykedünk.

Új szerzemény, szintén a környezettudatosság jegyében:

Az új munkaeszközünk

Igen, ez a kocsi az új segítség a tanyán a szállításban. Ezzel fogjuk a legelőre hordani a trágyát, haza hozni a  tűzelőfát, ha a környéken sikerül venni, elhordani a lehullott leveleket, kaszált füvet hozni az állatoknak, szénát hordani. Hogy miért ezt az elavultnak tűnő megoldást választottuk? Egyrészt traktort venni, anyagi okok miatt esélyünk sincs, másrészt van lovunk, így semmi akadálya, hogy megdolgozzon a betevő szénáért, például azzal, hogy hazahúzza magának. Mindenki jól jár. A környezet is, mert kíméljük.😊 

És akkor nézzük hol is tart a felújítás!? 

Alakul, ugye?

Folyik a meszelés




Érkeznek az asztalok

Ugye milyen gyönyörű? Egy asztalos barátunk készíti az asztalokat és padokat.
Még nincs kezelve, az ránk vár. 
.
A lambériát már lefestettük, ma befejezzük a meszelést, holnap mehet a lambéria felrakása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése